Dr. Parádi István


egyetemi adjunktus, PhD

istvan.paradi@ttk.elte.hu

Tel. (mellék): 3722500 / 8617


 

 

 

 

 

 

 

 

Jelenlegi kutatási témák:

• Arbuszkuláris mikorrhizagombák diverzitásának vizsgálata természetes élőhelyeken (úszólápok, szikes területek, nehézfém-szennyezett talajok).

• Piaci célú lágy- és fásszárú növényfajok stresszteszt vizsgálata (GINOP-2.2.1-15-2017-00042)

• Klímaváltozással összefüggő CO2-szint emelkedés élettani hatásának vizsgálata haszonnövényekre (kukorica, búza), a szénhidrát anyagcsere vizsgálata, összefüggések az arbuszkuláris mikorrhiza kolonizációval (GINOP-2.3.2-15 - Stratégiai K+F műhelyek kiválósága Interdiszciplináris Kutatóműhely Létrehozása a Klímaadaptív és Fenntartható Mezőgazdaságért). MTA ATK, Talajtani és Agrokémiai Intézet.

• Gyümölcs mikroszaporított csemeték túlélésének javítása mikorrhiza oltással. NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

• Bakteriális talajoltó és talajkondicionáló készítmények, valamint mikorrhiza oltóanyagok fejlesztése, tesztelése haszonnövényeken.

• Haszonnövények (búza, kukorica, napraforgó, szója) mikorrhiza kolonizációjának vizsgálata szántóföldön.

• Laboratóriumi robotizált növénynevelő és fenotipizáló rendszer felépítése.

 

Oktatott tantárgyak:

• Biológia BSc

bb1c4517/b2bn4303 Növényélettan - III. GY
bb1c1418 Növényélettan - I. EA
bb1c1523 Növényélettan - II. EA
bb1c1633 Növényélettan IV EA
bb1a1523 Plant Physiology II. L (angol)
nstfu2b17ea Növényi struktúra és funkció 2 EA
nstfu2b17la Növényi struktúra és funkció 2 GY
labbiob17la Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatba és biológiai számítások GY


• Biológus / Környezettudomány MSc

aa2n4141 Környezeti mintavételezés 2./Szennyezések
aa2n4141e Környezeti mintavételezés 2./Szennyezések (angol)
bb5t1704 Növényélettan EA (tanári)
bb5t1908 Növényélettan – II. EA (tanári)
iranovnb17gm Irányzatok a növénybiológiában
novmiknb17em Növény-mikroba kölcsönhatások
gomeltnb17em A gombák élettana EA



Kiemelt publikációk:

  •       T. Takács, I. Cseresnyés, R. Kovács, I. Parádi, B. Kelemen, T. Szili-Kovács, A. Füzy (2018): Symbiotic effectivity of dual and tripartite associations on soybean (Glycine max L. Merr.) cultivars inoculated with Bradyrhizobium japonicum and AM fungi. Frontiers in Plant Science, section Plant Abiotic Stress. 9: 1631.  IF: 3.678
  •       T. Takács, I. Cseresnyés, R. Kovács, I. Parádi, T. Szili-Kovács, A. Füzy (2016): Examination of the compatibility between Hungarian registered soybean (Glycine max L. Merr.) cultivars and microsymbionts in a pot experiment (in Hungarian with English abstract). Növénytermelés (Crop production) 65: 77-97.
  •       T. Takács, I. Cseresnyés, R. Kovács, I. Parádi, O. Gazdag, T. Szili-Kovács, B. Kelemen, A. Füzy (2015): Effect of Rhizobium and AM fungi inoculation on soybean. Acta fytotechn. Zootechn. 18: 131-133.
  •       B. Berecz, E.N. C. Mills, I. Parádi, F. Láng, L. Tamás, P. R. Shewry, A. R. Mackie (2013): Stability of Sunflower 2S Albumins and LTP to Physiologically Relevant in Vitro Gastrointestinal Digestion, Food Chemistry, 138: 2374-2381. IF: 3.655
  •       J. Baar, I. Paradi, E.C.H.E.T. Lucassen, K.A. Hudson-Edwards, D. Redecker, J.G.M. Roelofs, A.J.P. Smolders (2011): Molecular analysis of AMF diversity in aquatic macrophytes: A comparison of oligotrophic and utra-oligotrophic lakes. Aquatic Botany, 94: 53-61. IF: 1.129
  •       Paradi, D. van Tuinen, D. Morandi, S. Ochatt, F. Robert, L. Jacas, E. Dumas-Gaudot (2010): Transcription of two blue copper-binding protein isogenes is highly correlated to arbuscular mycorrhizal development in Medicago truncatula. Molecular Plant-Microbe Interactions, 23: 1175-1183. IF: 4.136
  •       G.A. Galvan*, I. Paradi *, K. Burger, J. Baar, T.W. Kuyper, O.E. Scholten, C. Kik (2009): Molecular diversity of arbuscular mycorrhizal fungi in onion roots from organic and onventional farming systems in the Netherlands. Mycorrhiza, 19: 317-328. *co-first authorship. IF: 2.205
  •       J. Baar, G. Straatsma, I. Paradi, J.G.M. Amsing (2007): Edible mushrooms: from industrial cultivation to collection from the wild. In: Food Mycology (A Multifaceted Approach to Fungi and Food). CRC Press. J Dijksterhuis, RA Samson (Ed.) Chapter 19, pp. 361-374.
  •       Paradi, J. Baar (2006): Mycorrhizal fungal diversity in willow forests of different age along the river Waal, The Netherlands. Forest Ecology and Management 237: 366-372. IF: 1.840
  •       J.D. Zijlstra, P. Van ’t Hof, J. Baar, G.J.M. Verkley, R.C. Summerbell, I. Paradi, W.G. Braakhekke, F. Berendse (2005): Diversity of symbiotic root endophytes of the Helotiales in ericaceous plants and the grass, Deschampsia flexuosa. Studies in Mycology, 53: 147-162. IF: 1.946
  •       Paradi, B. Berecz, K. Halasz, Z. Bratek (2003): Influence of arbuscular mycorrhiza and cadmium on the polyamine contents of Ri T-DNA transformed Daucus carota L. root cultures. Acta Biologica Szegediensis, 47: 31-36.
  •       Paradi, E. Paldi, Sz. Rudnoy, Z. Bratek, G. Kovacs, I. Racz, D. Lasztity (2003): Changes in the state of modification of wheat rRNAs during greening. Biologia Plantarum, 47: 33-38. IF: 0.920
  •       Paradi, Z. Bratek, F. Lang (2003): Influence of arbuscular mycorrhiza on polyamine content, growth and photosynthesis of Plantago lanceolata L. Biologia Plantarum, 46: 563-569. IF: 0.920
  •        Á. Zold-Balogh, I. Paradi, Z. Bratek (2002): Mycorrhizal relations of the plants of the Feteke-to peat bog, Orseg, Hungary. Kanitzia 10: 217-226. (in Hungarian with English summary).
  •       Á. Zöld-Balogh, M. Balogh, I. Parádi and Z. Bratek (2002): Seasonal variation in the arbuscular mycorrhizal colonization of plants in Lake Velencei’s floating mats. Acta Microbiol. Immunol. Hung. 49: 391.
  •       Csörgő T. - Parádi I. 2000. Migration of red-backed shrike (Lanius collurio) int he Carpathian basin. Ornis Hungarica 10: 153-161 (in Hungarian with English summary).
  •       Paradi, Z. Bratek, Zs. Zimanyi (1999): A study on the mycorrhiza-formation of Arabidopsis thaliana. Bot. Kozlem. 85: 95-98 (in Hungarian with English summary).